Gezondheid, Huid & lichaam

Zonneproducten, weet jij wat je smeert?

Ooit al op de ingrediëntenlijsten gekeken van zonneproducten? Behalve de filters zitten er nog legio andere ingrediënten in die ook heel belangrijk kunnen zijn in positieve maar vooral ook in negatieve zin. Mensen denken een goede keuze te maken door het kiezen van een voor hun gevoel juiste filter, maar beseffen niet dat juist de andere stoffen schade kunnen aanrichten. 

Maar niet meer smeren dan?

Dat zou ik niet willen zeggen, want het risico van niet smeren is nog altijd vele malen groter dan het smeren van producten met minder goede ingrediënten. In één ding kun je vertrouwen op alle zonneproducten, en dat is de hoogte van de zonnefactor. Of die dan voor alleen UVA, UVB of UVC is of voor alle drie, dat zie je niet meteen. Daarvoor moet je iets verder de materie induiken. Of jezelf goed laten adviseren door een huidspecialist natuurlijk.

Om te beginnen is het fijn om te weten wat de straling doet, en hoe je jezelf en je gezin daar effectief tegen kunt beschermen.

UVA straling:

Deze straling richt het meeste schade aan bij huidveroudering en is de veroorzaker van melanomen. (de meeste heftige vorm) Deze straling gaat zelfs door glas en kleding.

UVB straling:

Verbrandt de huid. als reactie maakt de huid pigment aan en krijg je de bruine kleur als een soort van bescherming. Schade in het DNA kan ontstaan in de vorm van pigmentvlekken en huidkanker (basaalcarcinoom en plaveiselcarcinoom)

UVC straling:

Deze straling wordt gelukkig door de atmosfeer tegengehouden, en is zeer destructief.

Belangrijke weetjes over  zonnebrandproducten.

In de Verenigde Staten wordt zonbescherming aangemerkt als cosmetica én geneesmiddel. Daardoor ziet de FDA toe op de werkzame bestanddelen en de concentratie. Hiermee is een Amerikaans product dus bij voorkeur veilig.

Zorg dat je product minimaal 5% zinkoxide of 3 % avobenzone bevat, de enige ingrediënten die een goede UVA bescherming bieden!

Bron: Characterization of the UVA protection provided by avobenzone, zincoxide, and titanium dioxide in broad-spectrum sunscreen products – Am J Clin Dermatol. 2010 Dec 1;11(6):413-21

Chemische filters worden opgenomen in de huid en absorberen zo de UV straling. Nadeel is dat het ook in de bloedbaan opgenomen kan worden en daar irriterend kan werken.

Fysische filters leggen een laagje op de huid en weerkaatsen zo het licht. Ze komen dus niet in je lichaam terecht. Nadeel is het moeilijker uitsmeren en het achterblijven van het  witte waasje op de huid net na het aanbrengen.

Gebruik anti oxidanten, veel anti-oxidanten

De huid veilig beschermen tegen de aanval van vrije radicalen door de zon, kan met anti oxidanten. Deze neutraliseren de vrije radicalen en voorkomen zo schade aan de cellen. Zorg dan wel dat deze ruimschoots aanwezig zijn, ook aan de binnenkant door voeding en suppletie! Voorbeelden zijn vitamine A, C, E, OPC (druivenpit extract) ubiquinone (Q 10)

 

Gezonde zomer gewenst!

Annelies

2 reacties

 • Reply

  Annelies Aarts

  24 mei 2017

  De ingrediëntenlijst van een zonneproduct dat aanbevolen is als beste voor kinderen door de consumentenbond heb ik op aanvraag geanalyseerd.
  Mijn conclusie is dat er naast de chemische (verantwoorde) filters ontzettend veel agressieve stoffen zitten. Geurstoffen om vervelende geuren te maskeren etc. Ook vind ik er weinig anti oxidanten in terug. Ik weet niet waar de consumentenbond naar heeft gekeken, maar waarschijnlijk niet verder dan hun neus lang is…in verband met de diverse schadelijke stoffen bij veelvuldig en langdurig gebruik wat bij zonneproducten toch wel aannemelijk is. Hieronder mijn bevindingen.
  (wat je altijd moet weten is dat de ingrediëntenlijst is ingedeeld in chronologische volgorde van de hoeveelheid van het ingrediënt dat er in zit)

  Aqua Water
  Octocrylene UVB filter chemisch, wordt redelijk verdragen
  Dibutyl Adipate is een binder en verweker, een ester van van butylalcohol en adipinezuur. Het is een heldere kleurloze olieachtige vloeistof. In cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten wordt Dibutyl Adipate gebruikt in nagellak en huidverzorgingsproducten. Wordt ook gebruikt in harsen en vloerwas. Het kan de huid irriteren
  Alcohol denat Is een harde alcohol die uitdrogend en irriterend kan werken, staat bovendien hoog in de ingrediëntenlijst wat betekent dat er veel van in zit.
  Ethylhexyl Salicylate is een emoliënt, uit een vetzuur. Kan acné veroorzaken
  Butyl Methaxydibenzoylmethane (Avobenzone) UVA filter, kan photo toxische reacties veroorzaken. Wordt ook toegevoegd aan parfum
  Methylene Benzotriazolyl Tetramethybutylphenol (nano) Is een UVA en UV B filter, chemisch en minerale eigenschappen. Veilig. Er loopt nog onderzoek of de nano veilig is. Qua bescherming niet heel erg sterk.
  Bis-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16 Dimethicone
  Cyclopentasiloxane solvent, voornamelijk in haarproducten.
  Glycerin zachte alcohol, hydraterend
  Diethyhexyl Butamido Triazone Chemische UV filter
  Polysorbate 80 emulsiefiër
  Tryacontanyl PVP vochtbinder
  Phenoxethanol in grapefruit, groene thee en in urine voorkomend, onaangename geur. is een alcohol. Conservering die de huid eiwitten afbreekt en giftig is, komt in de bloedbaan. Veelvuldig gebruik levert problemen op.

  Parfum de naam zegt genoeg
  Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl triazine
  Decyl Glucoside alcohol en glucose, normaal in reinigingsproducten
  Tocopheryl Acetate vit E ingekapseld, dat is prima, het doet dan in de huid goed werk, anti oxidant
  Caprylic/ Capric Triglyceride olie liquid van kokos olie en glycerine, om de substantie homogeen te maken, goed
  Biosaccharide Gum-1 verkregen door fermentatie van sorbitol,
  Bissabolol Kalmerend ingrediënt, kan natuurlijk of synthetisch zijn
  Caprylyl Glycol alcohol
  Ethylhexyl glycerin .Natuurlijke conservering en conditioner
  Benzoyl salicylate solvent , kan contact allergie veroorzaken
  Xanthan Gum natuurlijke stabilisator
  Carbomer stabilisator en viscositeit, synthetisch
  Linalooi isolate, toegepast in parfum en kan contact allergie veroorzaken
  Limonene onderdeel van parfum, contact allergie gevoelig
  Butyphenyl Methylpropional additieve in parfum, contact allergie gevoelig
  Propylene glycol zachte alcohol, veel verwerkt in cosmetica, voorkomt uitdroging. Veelvuldig gebruik kan acné of contactallergie veroorzaken. Komt via poriën in de bloedbaan en kan de lever en nieren nadelig beinvloeden. In reinigingen niet erg, maar als het lang op de huid zit wel..
  Alpha-Isomethyl lonone additieve, ook in parfum, kan allergie veroorzaken
  Hexyl cinnamal jasmijn achtige geurstof, is een aldhyde en kan contact allergie veroorzaken
  Tetrasodium Glutamate moisturizer
  Diacetate agent en aantimicrobiëel
  Citronellal een aldehyde met citroengeur, kan psoriasis triggeren en contactallergie
  Benzoyl Benzoate additive, in zware parfum en zeep
  Sodium Hydroxide loog, bijtend soda en sterk basisch, kan de huid schaden bij teveel gebruik. Komt voor in scheerzeep, nagelriem producten en shampoo. Is een buffering agent
  Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
  Citral maskerend ingrediënt, citrusgeur. Kan contact allergie veroorzaken
  Tocopherol Vitamine E, staat niet bij natuurlijk, dus is het waarschijnlijk de synthetische die minder werkzaam is. Anti oxidant, beschermer en vochtbinder

 • Pingback: » Voordelen en verkoopargumenten zonneproducten van Éminence Organics

Geef een antwoord