Gezondheid

Mijn Yoga Nidra ervaring

Al jaren ben ik yoga fan, en door de diverse vormen die bij Yoga studio Judith van Hal gegeven worden heb ik al vele vormen uitgeprobeerd. Ik houd nu eenmaal van vernieuwing, afwisseling en ontdekken.

Niks zweverigs aan. Er komen gelukkig steeds meer Yoga studio’s. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het een grote bijdrage geeft aan welzijn, ontspanning en gezondheid.

De vorm Ashtanga/ Vinysasa Yoga die ik al een aantal jaren volg is zelfs pittig en omschrijf ik dan ook als poweryoga. Een dynamische vorm die hitte en ontgifting van het lichaam bewerkstelligt. Ofwel, krachttraining, uithouding, balans en bewustwording ineen. Oprekken van spieren en snelheid. Na  75 minuten kapot moe maar voldaan. oprekken van spieren die korter worden door duursport. Hoezo suf? Het is een behoorlijke yang vorm, en soms besef ik dat ik behoefte heb aan een iets zachtere vorm, aangezien ik al behoorlijk yang ben van mezelf.

Gisteren toog ik echter naar mijn eerste Yoga Nidra sessie. Deze wordt blijkbaar nog niet op veel plaatsen gegeven. Het was overigens ook mijn eerste sessie van een mannelijke yogaleraar. Ik was benieuwd.

Mark, een echte Bosschenaar verwelkomde ons spontaan en we waren meteen connected omdat hij zo open was over zichzelf.

Jaren geleden was hij zelf zoekende en een stijve Klaas (zijn eigen woorden), en via een omweg is hij hiermee in aanraking gekomen. Veel gelukkiger, soepeler en goed in zijn vel wil hij dit overbrengen naar anderen, op een no nonsense manier. Ik mag dat wel.

Ik keek de ruimte rond waar een Indische heel vertrouwd zat, natuurlijk, het past in haar cultuur. Ook Mark had in India gereisd en was daar tot heel veel inzichten gekomen. Geleidelijk aan druppelden er meer vrouwen binnen, en een man. Die was er duidelijk iets meer bekend met deze vorm, want hij had een groot wollen deken bij. Waarom, daar zou ik later achter komen.

Voor zichzelf  had Mark een heerlijk schapenwollen mat liggen, anders dan het matje waarop wij lagen.

Behalve zijn grote kralenketting een gewone stoere man. Geinteresseerd en open minded.

Hij zij meteen dat we volgende keer ook vooral een warme deken moesten meebrengen en eventueel een lekker kussen om behaaglijk te kunnen liggen. Tijdens de Yoga Nidra lig je namelijk alleen maar op je rug. Als je jeuk hebt, moet je niet krabben, maar het gewoon weer over laten gaan. Later kwam hij nog langs of we onszelf goed ‘genesteld’ hadden. We werden nog net niet ingestopt, hoewel dat bij sommige sessies wel gebeurt. Is ook weer een reden voor.

Tegen mij vertelde Mark dat ik er nog maar een dekentje meer over moest leggen, maar ik kreeg het bij de gedachte alleen al benauwd. Met mijn opvliegers gooi ik alle dekens van me af, en vooral mijn voeten moeten bloot zijn tegenwoordig. Dit vertelde ik ook, maar ook hier reageerde hij op dat ik mezelf koelte kan inbeelden en het dan ook zo voel. Ik zou het gaan ervaren. Concentreren op je lichaam en ademhaling zou alles mogelijk maken. Gewoon liggen, bewust worden van je lichaam en niet bewegen. Niet mogen bewegen, ai!

Maar voordat de sessie begon vertelde hij eerst wat Yoga Nidra inhoudt en vooral waarom het zo goed is.

Ons lichaam is door de huidige tijd zo uit balans dat de processen helemaal niet lopen zoals we eigenlijk zouden willen of wat goed voor ons zou zijn. Hele dagen achter de computer zet een deel van ons brein continue aan het werk, terwijl tegelijkertijd ons creatieve denken volledig wordt weggevaagd. Het analytische en emotionele denken loopt door elkaar. Het (onbewuste) para sympathische zenuwstelsel moet het afleggen tegen het sympathische (bewuste) zenuwstelsel. Het Sympathishe zenuwstelsel maakt ons alert, zorgt ervoor dat we vechten, vluchten of bevriezen. Allemaal stresssituaties die ons lichaam van slag brengt terwijl er geen noodsituatie is. Het doet ons hart, bloeddruk en nog veel meer geen goed.

Het para sympatische zenuwstelsel is echter het onbewuste en gezondheidsbevorderend. Het vertraagt onze hartslag, verlaagt de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Het maakt ons rustig en ontspannen en verbetert de spijsvertering.

Om deze reden is het ook zo ontzettend goed voor mensen met een burnout, spanningen, slapeloosheid etc.

Omdat het de eerste keer was zouden we nog niet zo diep op de ademhaling ingaan. Dat zou met vervolgsessies steeds verder gaan.

Nadat we ons lichaam helemaal los hadden gemaakt met een aantal yoga poses ging het dan beginnen. Ik lag prettig, onze hoofden naar Mark toe gekeerd. Voeten naar buiten, handen langs het lichaam met de handpalmen omhoog.

Fijne ruimte en sfeer, zacht muziekje en in de verte wat vogelgeluiden. Ik wachtte op wat komen ging. Terwijl Mark begon te praten merkte ik meteen op dat zijn stem anders was. Zwaarder, alsof ik naar een meditatie sessie luisterde op spotify.


“Humor en rust dat is Mark. Ben je op zoek naar meer rust in je zelf maar hou je niet van dat zweverige gedoe. Ga een gesprek aan met Mark en ontdek je innerlijke rust – inclusief een vleugje humor”

Al snel voelde ik een golf van energie grote rondes draaien door mijn lichaam, en toen hij elk lichaamsdeel benoemde ging daar alle energie volledig naar toe. Alhoewel ik me in het begin afvroeg of ik niet in slaap zou vallen, viel dat allemaal van me af. Een zeer bijzondere gewaarwording maakte me van me meester.

Geen besef van tijd. Plaats of wat dan ook. Ik weet niet waar ik was, maar toen ik ‘Ohm’ hoorde, raakte ik even uit mijn concentratie. Ik stelde me voor hoe mijn omgeving zou reageren als ze dit hoorden. Lacherig waarschijnlijk. Ikzelf zou er jaren geleden ook om hebben gelachen. En ik zakte weer weg, nog verder weg.

Opeens drongen woorden tot me door dat we onszelf weer mochten bewegen en uitrekken. Dat er thee en nootjes en vijgen klaarstonden en we zachtjes aan weer overeind konden komen.

Ik was flabbergasted. Op mijn woorden “Jezus”, als verwoording van mijn beleving antwoordde hij gekscherend dat hij dat nou ook weer niet was. In mijn beleving had ik namelijk nog geen vijf minuten gelegen. Ik zei Mark dan ook dat ik dacht dat ik geslapen had, omdat het zo kort geduurd had. Ik had geen enkele opvlieger gehad, geen jeuk, geen warmte, geen kou. Alleen een bijzondere energie die door mijn lichaam stroomde en alles resette. Mark zei dat dit waarschijnlijk een diepe vorm van meditatie was.

Ik ging met energie naar huis. Voelde me prettig. Dit ga ik vaker doen. Mark vertelde dat het verstandig was die avond geen computer, I phone of wat dan ook meer aan te raken en de rust vast te houden.

Vandaag had ik inspiratie, zag ik weer helderder mijn plannen en doelen en de manier hoe ik het uit wil werken. Ik voelde me ontspannen. Wilde schrijven,  blogwaardig volgens mij. Ter inspiratie voor anderen.

Ik kan yoga ten zeerste aanbevelen, zorg goed voor jezelf.

https://www.yogastudiojudithvanhal.nl/

https://www.yogamark.nl/

http://natuurlijkyoga.nl/

5 reacties

 • Reply

  Mirjam

  7 juni 2019

  Gaaf Annelies ik heb het ook al eens zien staan bij mij on de buurt maar wordt sporadisch gegeven .
  Stuur die ‘Bosschenaar eens naar hier 😉

  • Reply

   beheerder

   8 juli 2019

   Hoi Mirjam, ik wil het wel doorgeven als ik weet wie je bent;)

 • Reply

  Mark van de Leur

  10 juni 2019

  Wat een mooie blog. Yoga Nidra zorgt voor creativiteit en inspiratie. Keep on writing.
  Leuke schrijf taal.
  Yes people : Yoga Nidra is een beleving en ervaring.

  Ooh als je een oogkussentje hebt neem die mee 🙂

  • Reply

   beheerder

   8 juli 2019

   Dank je Mark!

 • Reply

  beheerder

  8 juli 2019

  Zal ik doen!

Geef een reactie