Gezondheid, Leven, Tips & trends

Ik heb de fijnste huishoudhulp ever, de huisstofmijt heeft weinig overlevingskansen

Met alle respect voor iedereen hoor, maar hier kan niemand aan tippen. Ze is altijd goedgemutst. Ze is wars van chemische middelen, en maakt het huis toch grondig schoon. Ze werkt mega snel, en het enige wat ze drinkt is water. Ze staat te allen tijde voor me klaar, op elk moment van de dag. Dat ze wat luidruchtig is neem ik op de koop toe.

Mijn man riep al lange tijd tevergeefs dat hij het absurd vond dat wij geen hulp in huis hadden. Niet dat hij het werk te min vindt, en evenmin dat het huis vervuild was, maar puur om het feit dat ik al meer dan genoeg uren werk in zijn ogen. Nu voelen die uren voor mij niet als werkuren, omdat het mijn levenswerk is, maar natuurlijk ben ik soms doodmoe. Voor mij zitten er, zoals bij zovelen eigenlijk, te weinig uren in een week.

Toch weigerde ik een hulp in huis om meerdere redenen. Mijn man is heel geordend en neemt me al een hoop klusjes uit handen. De ramen buiten worden door de glazenwasser schoongehouden, en de strijk wordt nog steeds door mijn schoonmoeder gedaan. Een beetje verwend ben ik dus wel.

Wat ik ook niet onbelangrijk vind, is dat ik mijn privé ook graag privé houd (ook al zou je dat aan mijn blogs dan niet zeggen). Dan komt een hulp, en wil je het huis opgeruimd hebben. Of maken ze net anders schoon, dan hoe ik dat graag zou willen. Ergernis ten top, en twee dagen later is het weer vuil. Het enige probleem waar ikzelf tegenaan liep was tijdgebrek.

De allerbelangrijkste reden echter, en dat zal je misschien niet geloven, is dat ik dit zelf zo graag doe! Ik vind schoonmaken namelijk heel ontspannend. Misschien vind je het wel heel saai klinken, voor mij is er weinig ontspannender dan in mijn oude ‘kloffie’ op mijn manier het huis grondig onder handen te nemen. Muziekje erbij, spullen die overbodig zijn weggooien, kasten nazien, spullen verzetten. Alles opruimen en ordenen tot in de kasten. Een frisse wind erdoor heen, wat voel ik me dan heerlijk! Mijn gedachten laat ik intussen de vrije loop, en alles wordt weer overzichtelijk. Mijn hoofd voelt dan net zo schoon als mijn huis. Letterlijk en figuurlijk. Ik weet dan van geen ophouden. Dat gevoel dat mensen hebben als ze heerlijk in de tuinaarde kunnen ‘wroeten”, dat heb ik nou in mijn huis.

Later zitten we in datzelfde opgeruimde, frisse huis met een wijntje en kaarsjes aan,  en daar geniet ik enorm van! Dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd is in de praktijk bewezen en bij mij werkt het echt zo. Daarnaast noem ik het voor mezelf ook een soort van sport. Een work-out en yoga ineen.

Maar wie is dan in godsnaam die geweldige hulp?

Nou, deze heb ik onlangs ontdekt waardoor ik het heel zeker weet; er komt hier geen andere hulp in huis! Ik ben er zo’n fan van, dat het lijkt alsof ik het zelf uitgevonden heb! Het is een apparaat wat over een paar jaar in elk gemiddeld huishouden staat. Hetzelfde als toen de vaatwasser zijn intrede deed. Argwanend waren veel reacties in de trant van ‘het in en uitladen van de vaat kost net zoveel tijd als dat je de afwas met de hand doet’, en ‘kijk eens naar het waterverbruik’. Volgens mij zijn die inmiddels wel de mond gesnoerd. Het scheelt een zeker een uur per dag in tijd, en de vaat wordt veel grondiger en hygiënischer schoon. Het aanrecht is altijd leeg (lees; rust in je hoofd). Tot zover de vaatwasser.

Waar heeft ze het in godsnaam over?

Ik bespaar veel tijd, en mijn huis ruikt naar net gestreken was. In en in fris. Ik heb geen chemische schoonmaakmiddelen meer nodig en de huisstofmijt overleeft het bij ons niet meer. Mijn meubels hebben een langer leven en ik hoef ze niet meer te versjouwen. Ik krijg oude vlekken en kalkaanslag moeiteloos weg en alle hoekjes en kiertjes zijn geen enkel probleem meer. Er zit voor mij maar een nadeel aan, of eigenlijk niet voor mij maar meer voor mijn gezinsleden. Het maakt geluid. Het praat zelfs. Als ik er weer eens enthousiast over begin kijken ze me aan van, ja mam, jij bent gewoon fan van dat apparaat. Maar zelfs mijn dochter, die in tegenstelling tot mij een bloedhekel aan schoonmaken heeft, vindt het op deze manier nog leuk! Elke week worden mijn vloeren schoner, (de oude waslaagjes van middelen gaan eraf), de voegen zijn gewoon weer als nieuw. Ik ‘dweil’ er zelfs mijn hoogpolige tapijt mee. De ramen? Peanuts. En ook de gordijnen ruiken niet meer naar stof. Afzuigkap en gootsteen, brandschoon. Vervolgens vervuilt het ook veel minder snel. Ik vertel het tegen iedereen die het maar horen wil. Het overtuigen zit nu eenmaal in mijn ondernemers aard.

Oké oké, ik zal jullie niet langer in spanning houden.

Het is mijn AIO Ecocleaner. Dan hoor ik al mensen zeggen, oh een stoomapparaat, die ken ik wel. Maar deze is anders. Het is een Ecocleaner die met 95 % lucht en maar 5 % water van 170 graden zo intens en veilig schoonmaakt dat je verbaasd bent. Het enige wat je daarbij nog nodig hebt is een stofzuiger. Hygiënisch, gemakkelijk én fijn om mee te werken. Tijdbesparend. Ik snap niet waarom ze er bijvoorbeeld in ziekenhuizen, scholen en commerciële instellingen nog niet mee werken! Dat zou goed zijn voor het milieu en de gezondheid.

Als ik dan bijvoorbeeld op een zaterdagochtend opsta, haal ik als het enigszins kan mijn Ecocleaner voor de dag en ga ik heerlijk aan de slag. Ramen open, muziekje aan en weg met alle ballast.

Idealistisch als ik ben denk ik dan verder, als we nu eens studenten bijbaantjes aanbieden bij ouderen met zo’n Ecocleaner. Meteen een sociaal contact tussen ouderen en jongeren. Zij verdienen hun geld,  het werken met zo’n hippe cleaner maakt de klussen leuk, het huis wordt grondig schoon. Doordat het veel tijd uitspaart wordt het betaalbaar en de oudjes hebben afleiding. Jongeren houden hen bij de tijd. Prima idee lijkt me! Wie wil er iets met dit ondernemers idee?

Dus zo simpel kan het in mijn ogen zijn. Simpel geluk. Ook een kant van mij. Uitdaging heb ik de hele rest van de week!

Ik voorspel dat deze aio Ecocleaner binnen een paar jaar niet meer weg te denken is uit heel veel huishoudens. Wat te denken van de jongeren, die tijd kwaliteit vinden en echt geen uren gaan spenderen aan schoonmaken? Of ouderen die hierdoor gemakkelijker werken. De investering is pittig, maar is dan ook voor levenslang. Ik zou hem voor het dubbele nog niet meer kwijt willen.

Heb jij ook goede ervaringen met de Ecocleaner?

 

6 reacties

 • Reply

  Henrie van Zoggel

  2 februari 2017

  Mooi geschreven. Verbluffend Hoe makkelijk je schrijft.

  • Reply

   Annelies Aarts

   2 februari 2017

   Dank je Henrie, rolt vanzelf uit mijn pen. Of toetsenbord. Heerlijk om te doen.

 • Reply

  Anita Welten

  2 februari 2017

  Je maakt mij nieuwsgierig Annelies, waar kan ik meer info vinden? Op Google niet echt .

  • Reply

   Annelies Aarts

   2 februari 2017

   Anita, als je de hyperlink in de tekst aanklikt, dan kom je op hun site. Echt waanzinnig goed.

 • Reply

  Rikie

  5 februari 2017

  Hoi Annelies, sinds 2015 maak ik ook gebruik vande AIO Supercleaner. Ben er zo blij mee. Een super hygienische, snelle en milieuvriendelijke manier van schoonmaken.

Geef een reactie