Academy, Business

Beauty ondernemer in de kijker

Succesvol zijn door nut of noodzaak en de ongekende veerkracht van een ondernemer

Het bizarre en indrukwekkende verhaal van Beauty Ondernemer Bregje van Paassen deel ik omdat het me raakte, en om anderen te motiveren of een hart onder de riem te steken. Er zijn oplossingen in het verschiet uit onverwachte hoeken, of uit mogelijkheden waarvan je je niet bewust was.

Elke beauty ondernemer is het afgelopen jaar danig op de proef gesteld. Hoewel het buiten hun cirkel van invloed omging, verbaas ik me er toch steeds weer over hoe verschillend iedereen hier mee omgaat. Ik begrijp heus wel dat de ene wat meer geluk heeft dan de ander, maar wat ik constateer is dat juist diegenen die zich in een benarde positie bevonden, door hebben gepakt en er daardoor sterker uitkomen.

De redenen waarom iemand stappen onderneemt komen vanuit nut of noodzaak. Keuzes maken vanuit nut betekent dat je kansen ziet én pakt. Keuzes maken vanuit noodzaak is omdat het moet, omdat je anders heel simpelweg omvalt.  Ik deel graag twee verhalen die me raakten en die ik een voorbeeld vind voor velen.

Bregje van Paassen heeft haar sporen in de Beauty Business al ruimschoots verdiend. Als allround specialist heeft ze al een enorme bagage aan ervaring. Ze heeft zich in Londen gespecialiseerd, op de meest luxe cruiseschepen gewerkt en een bedrijf gerund met personeel.

Op dit moment werkt ze weer alleen, omdat haar dat het beste past.

Bregje is, zoals ik het noem een rasondernemer. Waarom? Omdat ze in een ongekend moeilijke situatie de ballen heeft om keuzes te maken en door te pakken. Omdat ze haar hart durft te volgen en in zichzelf gelooft. En weet je wat er dan gebeurt? De klanten geloven haar ook. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Het is de wet van de aantrekkingskracht. Niet WAT maar HOE je dat doet, maakt het verschil. Dat de klanten dan alles voor je over hebben, blijkt uit haar relaas.

Wat Bregje overkwam

Als alleenstaande moeder was Bregje al tot inzicht gekomen dat een zaak met personeel niet helemaal haar ding was. Het managen lag haar niet, en bovendien besefte ze dat ze door kostenbesparing alleen misschien wel meer zou kunnen verdienen. Eerlijk is eerlijk, het is tenslotte je inkomen waar je van moet leven. Het werken aan huis was beter te combineren met het opvoeden van haar kind. Hierdoor is ze echter niet minder ondernemend geworden.

Na de eerste lockdown shock pakte ze de draad weer op zoals zovelen, alleen liep haar pad anders. In augustus werd Bregje getroffen door een hersenbloeding. Vanuit het niets lag ze wekenlang in het ziekenhuis en moest de zorg voor haar dochter en bedrijf worden losgelaten. Bregje krabbelde langzaam op, en is inmiddels redelijk goed hersteld maar nog altijd in een revalidatietraject bezig. Het bleek pure pech, maar het zal je maar overkomen op je 36e.

Wat er toen gebeurde overtreft ieders verwachting

De zus van Bregje en twee van haar klanten zetten een soort van Crowd Funding op. Ze haalden hiermee in no time € 13.000 op, waarmee Bregje in haar levensonderhoud kon voorzien en de draad weer op kon pakken. Wat een ongekende actie van haar zus en de betrokken klanten die spontaan geld doneerden, omdat ze meeleefden maar ook niet wilden dat Bregje zou stoppen. Ze was een kanjer!

Toen kwam de tweede Lock Down

In haar ongunstige situatie zou je toch denken dat ze het bijltje erbij neer zou gooien, maar niets was minder waar. Gesteund door zoveel loyaliteit was ze zowaar nog meer gemotiveerd dan voorheen. De gedwongen rust had haar tot nadenken gezet en inzichten gegeven. Hoe vaak hoor je niet dat er eerst iets moet gebeuren om dat te gaan doen wat je écht, echt, écht wilt?

Bregje versie 2.0

Ze besloot te stoppen met het merk wat ze voerde, het paste niet meer bij haar visie. En zo kwam Bregje op ons pad, toen ze met Éminence Organics wilde gaan werken. Het merk sprak haar aan, maar onze visie en aanpak evenzeer. Ze wordt er zo mogelijk nog enthousiaster van. Ze besloot ook om niet altijd meer fysiek te willen werken, omdat ze heel veel aanvoelt en het daardoor veel energie kost. Ze weet dat ze moet doseren en moet doen wat haar energie geeft. Intussen moet ze toch voor haar inkomen zorgen. Bregje vond een nieuwe formule die haar zit gegoten als een jas. In de ochtenden behandelen en in de middag online advies en verkoop via de webshop. Dat vindt ze superleuk maar dat pakt ze ook goed aan zo blijkt.

Blended ondernemen heeft de toekomst

Blended ondernemen, zowel fysiek als online is wat mij betreft de toekomst voor ons mooie vak. Jazeker zijn er erg veel aanbieders, maar wie is de persoon erachter? De consument is wantrouwend geworden en wil producten van een expert die hij of zij vertrouwt. En daar komt de authentieke bedrijfsvoering van Bregje weer om de hoek kijken met de haar bekende ondernemerslust. Haar online bedrijf krijgt een andere naam, Natuurlijk Bregje.

Kansen zien, in mogelijkheden denken, lef hebben en enorm gemotiveerd zijn, dit zijn de typische eigenschappen van een rasondernemer. Van slachtoffer naar leider van je leven en bedrijf. Natuurlijk heb je daar anderen bij nodig, omgeef je daarom ook met mensen waarmee je verder kunt bouwen en waarop je kunt bouwen. Mensen waarvan je kunt leren.  Die bij jou passen en je stimuleren, want met afremmen kom je niet verder.

Intussen knalt Bregje gewoon door en verkoopt ze online de sterren van de hemel, terwijl haar webshop nog niet eens live is. Wacht niet af, maar onderneem. Als je wacht dan kom je te laat, het hoeft niet meteen perfect te zijn. Ondernemen is letterlijk in actie komen, en samen zijn we sterker. En zo kan een hoop ellende zomaar veranderen in een fijner leven én succesvollere business dan voorheen.

Annelies

Geef een antwoord