Maatschappij

Betekenis is wat gelukkig maakt

Het voelt onheilspellend, zelfs dreigend hier in het epicentrum van de Corona Crisis. Om me heen hoor ik de verhalen van mensen die besmet zijn of eraan zijn overleden. De verpleging die het loeizwaar heeft en geen verlof mag opnemen. Zoals de directeur van Ziekenhuis Bernhoven zegt: “Het is niet voor korte duur, we hebben een lange adem nodig” dus we zijn er nog lang niet. Het ergste moet nog komen. Het zijn niet alleen de ouderen, ook de jongeren raken besmet.

Mensen zijn onrustig en angstig, kinderen krijgen dit mee en proberen het ‘goed te maken’ door iets liefs te doen, zoals een kaartje naar eenzame ouderen. Wat zullen er veel eenzaam en verdrietig zijn. Geen knuffel, geen bezoek.

De juf van school belt hoe het gaat en of de leeropdrachten lukken. Af en toe een rondje buiten fietsen om energie kwijt te raken, en verder alleen onder de volwassenen. Met vriendinnetjes of vriendjes spelen is er niet bij. Ze weten al veel over het Corona Virus, meer dan je een kind zou gunnen. Dit vergeten ze hun leven niet meer.

Na een eerste hamsterpoging en ‘ieder voor zich’ zie je geleidelijk een verandering in de mensen voltrekken. Ze worden begripvoller naar elkaar. Opeens gaan ze anders denken, willen een ander helpen en kijken hoe ze kunnen steunen. Jaloersheid valt weg, individualisme valt weg en plotseling komt er een enorme gunfactor vrij die voorheen niet mogelijk leek.

We zoeken de stilte op en we denken en praten met elkaar. Aan spelletjes ben ik  nog niet toe, daarvoor is het nog te vroeg. Die tijd komt hoop ik straks, als de rust is weergekeerd en we de balans opmaken. Het verdriet delen over mensen die ons ontvallen zijn. Als we  weer opkrabbelen en kijken wat er van de economie over is, want ook na de Corona Crisis is er weer een leven en de economie onze boterham.

Betekenisvol ondernemen

Dan moeten we vooral met bovenstaand gedachtengoed in ons hoofd weer op gaan bouwen. Voorgoed anders. Beter, met de harde lessen die we dan hebben geleerd.

Wat de gevolgen gaan worden kan niemand nog overzien. In mijn situatie kijken we per dag. Elke dag prijs ik me dankbaar dat we gezond zijn.

Daarna loop ik naar mijn Medi Spa wat gesloten is voor behandelingen. Elke dag komen er enkele personeelsleden om afspraken af te zeggen en onze gasten telefonisch te woord te staan. We brainstormen en zijn online actiever. We worden inventief en de creativiteit in de werknemers ontwaakt.

Ik voel me verantwoordelijk voor mijn werknemers, maar in deze crisis is iedereen verantwoordelijk. Hier is geen enkele ondernemer tegen opgewassen. Dit valt niet onder een ondernemersrisico, zoveel is duidelijk. Ik voel me verantwoordelijk als distributeur naar onze accounts in Nederland en België, ook voor hen hoop ik dat het goed gaat, en probeer hen op alle mogelijke manieren te steunen. Samen sta je sterker.

In de ochtend werk ik aan mijn bedrijf, in de middag ga ik wandelen en ruim ik oude of overtollige ballast op. Op de een of andere manier geeft dat rust, en gaandeweg komt er ruimte in mijn hoofd.

Ik zie mogelijkheden voor straks. Ik denk vooruit, en zie iets moois ontstaan. Bewustwording brengt je verder. Een pad wat ik enkele jaren geleden ben ingeslagen. Dit is het pad van betekenis. Deze visie klopt met de economie van de toekomst die feitelijk nu is begonnen; de Betekenis Economie. Dit economische tijdperk is de vierde economische revolutie in de geschiedenis van de mensheid. Na de Agrarische, Industriële en Kennis economie. De behoeften van mensen, millenials in het bijzonder,  hebben zich door de jaren heen ontwikkeld. Ze reiken verder dan primaire behoeften maar ook verder dan persoonlijke groei en presteren. Mensen willen goed doen en van betekenis zijn.

Hier staan bedrijven op die een positieve impact willen maken, met producten en diensten die mensen gezond en gelukkig maken. Bedrijven waar mensen graag willen werken, omdat ze hieraan willen bijdragen. Die groei niet meer zien als doel maar als middel voor positieve impact, met een gezonde winst als resultaat. Waarin een maatschappelijke vooruitgang gerealiseerd wordt met betekenisvolle producten en diensten.  Bedrijven die niet  het gat in de markt, maar het gat in de maatschappij zoeken.

Daar ligt ook mijn drijfveer.

Ik wil iets betekenen voor onze branche, om de beautyspecialisten en hun bedrijven succesvoller te maken op bovenstaande manier. Waarom? Noem het passie, noem het pijn, ik heb het beide ondervonden in mijn eigen onderneming. Ik wilde en wil onze consument gelukkiger maken en beter in hun vel laten zitten. Medi Spa fungeert mede als een Experience Center, en daar zien we de resultaten waar we naar toe zijn gegroeid. Een bedrijf met een goed opgeleid team, werkend vanuit een holistische gedachte en met pure en effectieve handelingen, wat zeker met wellness kan samengaan.

Een gezonde huid & lichaam en een gezonde planeet als basis van geluk en succes

Dit is het pad wat ik heb  geplaveid en waar ik vele specialisten wil ontmoeten en begeleiden, om samen naar een betekenisvolle business te groeien met een grote maatschappelijke meerwaarde. (geluk). Waar we met aanraking en persoonlijk contact weer in balans komen, want hoewel het geen vitaal beroep is, is het essentieel voor mensen. We kunnen niet zonder.

Dromen moet je houden en doelen en een drijfveer zijn belangrijk. Maar eerst gaan we vechten, samen met jou om te overleven en het verschrikkelijke virus proberen de kop in te drukken.

Wat mij betreft gaat vandaag de Lock Down in werking. Gaan we nadenken en starten we straks samen opnieuw op, als het zo mag zijn. In de iets minder materialistische maar veel meer betekenisvolle wereld.

Het ga jullie goed

Annelies

2 reacties

  • Reply

    Brenda

    22 maart 2020

    Prachtig, Annelies. Ja, we zijn op weg een betekenis economie te worden. Sterkte met alles wat je te verwerken hebt momenteel. Heel verdrietig wat er gebeurt. Stay healthy!

Geef een reactie